Autor Téma: Riadkovy/Graficky rezim  (Přečteno 5167 krát)

Offline Joseph

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 43
    • Zobrazit profil
Riadkovy/Graficky rezim
« kdy: 25. 06. 2016, 16:09:26 »
Pri pokusoch s PC sa mi moj Debian nechce prihlasit v Grafickom rezime, ale len v riadkovom rezime.
Akym prikazom sa mam dostat do Grafickho rezimu? Kde by som mohol ziskat viac informaciio Riadkovom Rezime? Je to vlastne pouzivanie Bashu?

Offline Joseph

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 43
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #1 kdy: 25. 06. 2016, 18:17:21 »
Skusal som apt-get kdm kde-desktop a update, ale stale mi hlasi:
chyba na zberniciach balikov.
Bol som aj v Rescu mode, zadal som password for maintanence
Vypisy, logy su hlavne od kernelu.
Da sa to nejako opravit, lebo tam mam cenne udaje pre mna, ale bo uz iba s cp /home na vonk HDD a preinstalovat to?

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.454
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #2 kdy: 26. 06. 2016, 09:20:04 »
Není to řádkovej režim, ale konzole.

Dostal ses tam proto, že buď:
1) nemáš nainstalovaný grafický prostředí a/nebo Xka - po nabootování naskočí požadavek na přihlášení, bez blikání obrazovky, soubor /var/log/Xorg.0.log neexistuje, přihlásíš-li se, nespustíš příkaz startx
2) nemáš nainstalovanýho grafickýho správce přihlášení - to samý, jako bod 1), ale startx spustit jde
3) obrazovka na konci bootu párkrát problikne - problém s ovladačem, nebo jeho konfigurací, pokud sis zařizoval konfigurák /etc/X11/xorg.conf

Za další:
Za  apt, apt-get, nebo třeba aptitude se nepíše hned název balíku/ů, ALE akce, kterou po něm chceš vykonat:
# apt-get install kdm kde je taky nejspíš blbě, protože alespoň u Sida ani jeden z těch balíků neexistuje. Jestli to nepůjde, pak zkus:
# apt-get install sddm kde-full xserver-xorg-core

Hlavně se ale dívej, když nějakej program spustíš z konzole, nebo terminálu, co ten program vypravuje o svým běhu.
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Joseph

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 43
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #3 kdy: 27. 06. 2016, 13:56:00 »
Ano zabudol som napisat install, ale nemozem nic nainstalovat, chyba je na zbernici. Asi to musim preinstalovat.Najprv chcem zachrant data.
Skusal som tar cf subor.tar subory, vzdy mi ohlasuje, ze nemam dost miesta
Ked so dal
cp subor /dev/sd1 skopirovalo to cast na USB kluc, ale potom v druhom PC sa mi nedalo pozriet na ten USB kluc, nebol v ponuke pod HDD.

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.454
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #4 kdy: 27. 06. 2016, 14:48:57 »
No jo, zaplněnej oddíl, to bude ono, jakou má velikost oddíl pro "/"? Doufám, že alespoň 10GiB (10.74GB). Mně kolikrát nestačí 18GiB oddíl, protože občas něco kompiluju.

Pokud má oddíl alespoň 8GiB, což považuju za minimum pro plnohodnotnou práci, spusť jako root:
rm /var/log/* #uvolníš trochu místa smazáním systémovejch záznamů
apt clean #odstraníš stažený instalační balíky
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Joseph

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 43
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #5 kdy: 27. 06. 2016, 16:12:51 »
Urobil som to. Pomocou lsblk mi vypisalo.
sda1   512M
sda2   435G   /
sda3   2G     (SWAP)

Do Tar mi to zbalilo bez problemov, 2 subory. Len nechce mi ich preniest na zalozny HDD.
Vzdy mi to skonci s failure status due to previous errors.

Napadlo ma, ked na PC nainstalujem Ubuntu a zvolim instalaciu len na volne misto, tak by mi moje subory nemolo vymazat.
Doporucujes mi to skusit? Mohlo by to tak byt, ze nove Ubuntu nevymaze stare, predosle subory?

Offline mosqa

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 77
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #6 kdy: 27. 06. 2016, 17:01:31 »
mozno by bolo trosku jednoduchsie pre teba keby si skusil spravit tu zalohu pomocou mc (ak ho mas nainstaovany).
ten externy disk mountujes (pripajas) manualne a si si isty ze korektne? mal by byt niekde v /media/<nazov_disku>, kopirovanie priamo na /dev/sdd1 asi nebude najlepsi napad..

Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 196
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #7 kdy: 27. 06. 2016, 18:40:33 »
Napadlo ma, ked na PC nainstalujem Ubuntu a zvolim instalaciu len na volne misto, tak by mi moje subory nemolo vymazat.
Mohlo by to tak byt, ze nove Ubuntu nevymaze stare, predosle subory?

Kdyz mu to pri instalaci "reknes" (naklikas...) tak by to tak byt snad i mohlo, ale ubuntu jsem instaloval naposledy pred nekolika lety takze ti to presne nereknu  ;)
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

Offline Joseph

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 43
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #8 kdy: 27. 06. 2016, 21:39:21 »
Nie je to lahke, ked nemozem nic nainstalovat. Sustredim sa preto na prekopirovanie mojich suborov na Vonkajsi HDD.

Chcem kopirovat subor-subory z PC na USB a potom z USB na iny PC.
Zadal som:
cp archive.tar.gz /dev/sdb1
Vypisuje:
Can not stat.
Mal by som pouzit mount -t type device dir. That is:
Filesystem in device of type at the directory dir.
Skusam:
mount sdb1 /
Odpoved:
only can that.
Sdb1 nie je v /etc/fstab.
Ale vo fstab sa nic nemoze prepisovat, PC to tam ma zapisat sam!!!
Nepokazim nic, ked to tak napisem? Stastne to prekopirujem?

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.454
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #9 kdy: 27. 06. 2016, 23:17:16 »
Ale prdlajz! Blokový zařízení sdb1 nezná souborovej systém, musíš ho připojit!

1) Přihlásíš se jako root:
su -

2) Připojíš zařízení /dev/sdb1 na /mnt:
mount /dev/sdb1 /mnt

3) Přesuneš archiv do /mnt:
cp /cesta_k/archive.tar.gz /mnt

4) Odpojíš /dev/sdb1 (tím taky zajistíš, že se na flashku zapíšou všechny data):
umount /dev/sdb1

5) Až se ten příkaz dokoná, můžeš flashku vyjmout


Když už budeš dělat novou instalaci, udělej si extra oddíl pro /home (osobní data, nastavení programů spouštěnejch pod normálním uživatelem), a to třeba takhle (když máš disk 500GB / 465.7GiB):

sda1    /          12 884 901 888 bajtů   (12GiB / 12.89GB)
sda2    swap        2 415 919 104 bajtů (2.25GiB / 2.42GB)
sda3    /home             --zbytek kapacity disku--


Pro / je 12GiB dost i pro menší hraní
Swap má o osminu větší kapacitu, i když budeš mít plnou RAM a budeš lehce ve swapu, budeš moct počítač uspat
/home dostane zbytek, což je furt ňákejch 480GB (447GiB).
Co se stane? Při reinstalaci:
* naformátuješ sda1 a použiješ pro /
* naformátuješ sda2 a použiješ pro swap
* zachováš data na sda3 a použiješ pro /home
Výsledek? Ušetříš si spoustu času a nebudeš muset kurvit flashku přetahováním dat. Samozřejmě je dobrý dělat si sem tam zálohy na externí disk, ale pokud neselže disk, nebo pokud neselžeš Ty, na sda3 budeš mít svoje data.

Na půlgigovým oddílu sda1 máš co?
« Poslední změna: 27. 06. 2016, 23:20:52 od Roman Horník »
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Joseph

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 43
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #10 kdy: 29. 06. 2016, 08:33:51 »
Na sda1 512M  /boot/efi.
01.Cize na sda1 mam /boot/efi. Cize sa mi z toho bootuje. Tvoje rady su na nezaplatenie. Idem ich vyskusat. Ozvem sa.

02.Vcera mi mala firma zaviest internet, lebo o 2 dni mi konci zmluva, ale byvam v zastavbe, ze vraj by wifi antenka bola na streche, odtial viest kabel, vypytat povolenie od domovnika by som musel...Isiel som na Slovak Telekom, 7.7.pridu ho nainstalovat, ale mi daju iba rooter a mam si ho pripojit. Ze vraj iba zastrcim kable. Je to naozaj tak lahke? Mam prihlasovacie meno aj heslo.

03.Dotera som sa zoznamoval s Debianom. Ale uvidel som, co dokaze Ubuntu. Je o vela vyhodnejsie. Oplati sa zaoberat podrobne s Ubuntu, alebo zostat pri Debian?

Offline Joseph

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 43
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #11 kdy: 29. 06. 2016, 09:09:27 »
Mam tieto dalsie otazky dat ako novu temu?

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.454
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #12 kdy: 29. 06. 2016, 13:54:57 »
Až opravdu uvidíš, co dokáže Ubuntu, budeš chtít zpátky Debian.
Je to taková parodie na Debian, nahnědlá levičácká omalovánka pro děti, postrádající spolehlivost a stabilitu.
No, proč myslíš, že jeho popularita nějakej ten pátek klesá?
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Joseph

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 43
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #13 kdy: 29. 06. 2016, 18:14:33 »
Ale po tyzdennych skusenostiach z Ubuntu som za neho, pretoze ma GParted: Subory, ktore som prenasal z Debianu v riadkovom rezime, spomenute hore, sa mi nedali vymazat v Grafickom rezime, vymazal som ich pomocou GParted.  Z USB sa lahko kopiruju subory do PC s Ubuntu.

Teraz som uz pokrocily, predtym som zalohoval subory cez Graficky rezim, prenosom mysov, niekedy mi to napisalo, zobrazilo, ze subory su prenesene, ale v skutocnosti tam nezostali. Myslel som, ze USB kluc je nekvalitny.
Dalej si myslim, ze ma lepsi manual, aj o serveri, co je moj sen: zvladnut server, a konecne mat svoju web stranku.

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.454
    • Zobrazit profil
Re:Riadkovy/Graficky rezim
« Odpověď #14 kdy: 29. 06. 2016, 18:20:23 »
Bóže! Myslíš, že Debian GPartEd nemá?!
Spusť apt install gparted a nainstaluj si ho.

Něco podobnýho umí i textovej aptitude:
Spuštěním apt install aptitude ho nainstaluješ.
Pak jen jako root spustíš příkaz aptitude

Nainstaluj si třeba Synaptic (grafickej správce balíků) a koukni, kolik balíků máš k dispozici. U mně (Sid + Experimental, x86_64) je to 52983 balíků. Když z toho máš jen 4%, máš už docela zabordelenej systém.
« Poslední změna: 29. 06. 2016, 18:26:48 od Roman Horník »
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz