Autor Téma: Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro  (Přečteno 5563 krát)

gogo

  • Host
Chtěl jsem zkusit Debian 8, ale výše uvedená hláška mě teda dostala.  Stáhnul jsem si 64b verzi, zkusil nainstalovat. Ještě tam psali, že když budu pokračovat, tak k doinstalování jádra musím být opravdu guru :-) Ještě že to "aspoń" spořádaně doinstalovalo grub 2 a mohl se přihlásit na jiný OS. Instalačku bez jádra, tak to jsem ještě neviděl! Má k tomu někdo nějaké informace ?
« Poslední změna: 12. 10. 2014, 23:16:40 od gogo »

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.460
    • Zobrazit profil
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #1 kdy: 13. 10. 2014, 08:51:28 »
Asi sis nezvolil jádro, ale dá se to napravit.
Jestli máš na disku jinou linuxovou distribuci, nebo máš LiveCD jakýkoliv linuxový distribuce, nebo instalační CD Debianu se záchranným režimem, vlez tam do terminálu/konzole, připoj oddíl, kde máš kořen týhle nepovedený instalace, chrootni se do něj a doinstaluj si balík s jádrem, možná bude potřeba aktualizovat GRUB, tedy:

mount /dev/sda3 /mnt                  #Připojíš oddíl s kořenem instalace, dejme tomu na 3. oddílu 1. disku
chroot /mnt                           #Změníš kořen systému na kořen toho připojenýho oddílu
aptitude update                       #Aktualizuješ databázi balíků
aptitude install linux-image-amd64    #Nainstaluješ jádro
update grub                           #Aktualizuješ zavaděč
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

gogo

  • Host
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #2 kdy: 13. 10. 2014, 12:07:15 »
Dík za odpověď, ale já už se v tom hrabat nechci. Chtěl jsem si jenom zkusit Deb8. Stáhnul jsem si instalačku debian-testing-amd64-netinst-.iso
http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/daily/arch-latest/amd64/iso-cd/  Vložil a začal instalovat. Mám sice starší počítač: AMD Phenom II X4 955 3.2 GHz, 8GiB paměti, ale zase takové ořezávátko to není.  Že by zrovna na něj neměli sestavené jádro? Nehledě na to, že to vůbec nedalo vybrat, jaké jádro se má instalovat. Prostě jsem spustil automatickou instalaci, která proběhla, ale bez instalace linuxového jádra.  Grub zareagoval aspoň tak, že našel ostatní dva OS a korektně je nastavil. (aspoň že nemusím opravovat Grub2) Deb7 jsem měl instalovaný přes dva roky + cinnamon 1.8. Upgrade jen apt-get update apt-get upgrade.  To byl snad nejdéle běžící OS na mém kompu. Pak vyšla cinnamon 2.2 a já jí chtěl. Bohužel jsem si rozvrtal OS tak, že jsem radši přešel na mint 17.  Vrátil bych se k Debianu, ale musel by fungovat (jednoduše nainstalovat) cinnamon 2.2 a firefox (iceweasel je nějak s aktualizací pozadu) No nic, zkusím příště, ale hrabat se v tom přes příkazový řádek moc nechci. Ještě jednou děkuji za odpověď.
« Poslední změna: 13. 10. 2014, 12:08:29 od gogo »

Offline Petr Krčmář

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 462
  • Linuxák na plný úvazek
    • Zobrazit profil
    • www.petrkrcmar.cz
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #3 kdy: 13. 10. 2014, 13:14:54 »
Debian 8 je ve stavu testing a ještě tak půl roku bude. Není to hotové vydání, ještě se na něm bude hodně pracovat. Netuším, čím byla způsobena tahle konkrétní chyba (jestli systémem nebo uživatelem), ale v každém případě je potřeba počítat s tím, že když zkouším nedodělanou věc, nemusí to dobře fungovat. Doporučuji sáhnout po aktuální verzi 7.6, když se v tom nechceš vrtat.

gogo

  • Host
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #4 kdy: 13. 10. 2014, 20:02:26 »
Že je to testing, tak to je mi jasný. Našel jsem, jak nainstalovat cinnamon 2.2 na ubuntu 14.04 LTS (to už můžu rovnou použít linuxmint). Tak jsem to chtěl zkusit na debian. Bohužel Deb 7.6 nemá  novější knihovny, které je třeba k nainstalování cinnamon 2.2 (jedná se mi o automatickou instalaci, aby se cinnamon 2.2 upgradoval se systémem. Ručně to tedy dodělávat nechci.  Když jsem měl D7 + cinnamon 1.8, tak se upgradoval automaticky. V D7.6 to instalovat nejde a D8 jsem nenainstaloval, protože neobsahoval jádro linuxu. Byl jsem celkem překvapený, že testovací verze neobsahuje jádro.  Gnome3 je pro mě paskvil (osobní názor) a KDE nemám rád.  Nejlépe, kdyby se cinnamon 2.2 zařadil do repozitářů  debianu (proč tam ještě není?)
« Poslední změna: 13. 10. 2014, 20:14:58 od gogo »

Offline Petr Krčmář

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 462
  • Linuxák na plný úvazek
    • Zobrazit profil
    • www.petrkrcmar.cz
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #5 kdy: 13. 10. 2014, 21:46:56 »
Testovací sestavení samozřejmě jádro obsahuje, jedu na 8.0 od úplného začátku a mám ho tu i s jádrem. Věř mi :-). Jsou dvě možnosti: buď jsi skutečně přeskočil při instalaci volbu jádra nebo šlo o chybu instalátoru. Bylo by fajn to zjistit, protože pokud je to druhý případ, je nutné to hlásit. Ovšem je škoda, že už se v tom nechceš vrtat.

gogo

  • Host
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #6 kdy: 13. 10. 2014, 22:02:42 »
Tak dobře. Ukecals mě. Dám to znova na flešku a zkusím to znova instalovat. Upozorňuji, že jsem to zkoušel 2x a ani jednou mi to nenabídlo výber jádra. Instaloval jsem v txt.
Teď jsem se koukal, tak md5sum už nesouhlasí s mojí staženou verzí. Zkusím stáhnout novou verzi (ta stará už nemá cenu).
« Poslední změna: 13. 10. 2014, 22:09:20 od gogo »

gogo

  • Host
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #7 kdy: 13. 10. 2014, 22:44:36 »
Tak jsem stáhnul novou instalačku s MD5 89958c2aa7b12264e8566386a64cef29 .  Pomocí usb-imagewriter dal na USB-flash . Spustil inastalačku a zadal TXT instalaci. Znova to napsalo:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro a na výběr skončit/pokračovat.  Dal jsem pokračovat. Ihned to dalo nabídku výběru miroru. vybral jsem miror CVUT (první miror v ČR). Instalace doběhla, naistaloval se grub, ale bez debianu. Jádro to znova nemělo. Žádný výběr odkud, nebo jaké jádro se má instalovat.

Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 196
    • Zobrazit profil
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #8 kdy: 16. 10. 2014, 05:54:35 »
Pomocí usb-imagewriter dal na USB-flash.
Nebude chyba nekde tady? At uz ve zpusobu zapsani image na flashku nebo primo s flashkou?
Zkus to napr. Otovým postupem:
https://forum.debian-linux.cz/index.php?topic=996.0
Bod cislo 4)

Citace: gogo
Spustil inastalačku a zadal TXT instalaci.
Co to udela kdyz provedes instalaci v grafickem rezimu?
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

Offline Palo M.

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 140
    • Zobrazit profil
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #9 kdy: 16. 10. 2014, 06:06:09 »
Instalace doběhla, naistaloval se grub, ale bez debianu. Jádro to znova nemělo. Žádný výběr odkud, nebo jaké jádro se má instalovat.
Ja mam s instalackami testingu pomerne zle skusenosti. Viac nefungovali nez fungovali, s vynimkou kratkeho obdobia pred vydanim noveho stable ked uz to bolo funkcne (vydanim sa ten testing zmeni na stable a teda instalator bol uz prakticky bez chyb).
Najlepsi sposob ako nainstalovat testing je podla mna ten, ze nainstalujem stable, potom upravim /etc/apt/sources.list na testing, dam upgrade a nakoniec dist-upgrade. Vtedy sa vsetky testing baliky tahaju zo siete (kde sa balik jadra pre jessie evidentne nachadza).
Takze ak ti ide hlavne o to, mat ten testing nainstalovany (a na reportovanie chyb nemas naladu), tak skus tuto cestu.

Dalsie odporucanie: Ak mas uz funkcny nejaky iny system na disku, mozes skusit najprv zbehnut instalaciu vo virtuale (napriklad vo VirtualBox-e), ci to vobec funguje, skusit ten graficky rezim a podobne - mozes sa s tym vysantit do sytosti bez obav, ze si nieco posahas v beziacom systeme a nakoniec len zmazes virtualny stroj.

Vrátil bych se k Debianu, ale musel by fungovat (jednoduše nainstalovat) cinnamon 2.2 a firefox (iceweasel je nějak s aktualizací pozadu)
Iceweasel nie je "s aktualizaciami pozadu", ale je zalozeny na Firefox ESR (pre mna osobne je to preferovana moznost, takze som celkom rad). ESR ma len bezpecnostne updaty (nie nove funkcie) a updaty pre Iceweasel vychadzaju totozne s updatami pre Firefox ESR.
Pre tych, co chcu Iceweasel zalozeny na inych verziach Firefoxu (Release, Beta, Aurora) je tu http://mozilla.debian.net/ kde sa da zistit, ako nastavit sources.list pre zelany efekt.

Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 196
    • Zobrazit profil
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #10 kdy: 18. 10. 2014, 18:59:08 »
Cvicne jsem stahnul z vyse zminenyho odkazu debian-testing-amd64-netinst.iso (last modified 2014-10-18 12:35  235M), nainstaloval prozatim ve virtualboxu, instalace probehla vporadku a system nabehnul. V nedeli to vyzkousim primo na HW, ale necekam ze by v tom mel byt nejaky problem.
Opravdu si myslim ze bude chyba nekde mezi zidli a klavesnici  ;) (viz. post 16. 10. 2014, 05:54:35).
« Poslední změna: 18. 10. 2014, 19:02:48 od čepi »
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

Offline Palo M.

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 140
    • Zobrazit profil
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #11 kdy: 20. 10. 2014, 07:28:37 »
Opravdu si myslim ze bude chyba nekde mezi zidli a klavesnici  ;) (viz. post 16. 10. 2014, 05:54:35).
Uch, to je dost drsne hodnotenie, hlavne takto na dialku. Nenapadlo ta napriklad, ze to moze mat nieco do cinenia s tym, ze na tom disku sa uz nachadzaju ine nainstalovane systemy a data - a instalator tuto situaciu dobre nezvladol? (To vo virtuale sice nevyskusas, ale ak ta ista instalacka funguje vo virtuale ale nie na realnom disku, ziskal si dolezitu informaciu, ze to pravdepodobne suvisi s viacerymi systemami na jednom harddisku.)

Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 196
    • Zobrazit profil
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #12 kdy: 20. 10. 2014, 18:37:01 »
Mozna jsem to spatne napsal, nemyslim to tak ze by byl dotycnej pako, odkazuju se tam na svuj predchozi post:
Pomocí usb-imagewriter dal na USB-flash.
Nebude chyba nekde tady? At uz ve zpusobu zapsani image na flashku nebo primo s flashkou?
Zkus to napr. Otovým postupem:
https://forum.debian-linux.cz/index.php?topic=996.0
Bod cislo 4)
Tohle jsem myslel, ze je spatne vytvoreno ten instalacni usb flashdisk, resp. samotna flashka muze byt spatna.

No a to co ty uvadis to me vazne nenapadlo  ;D . Instaloval jsem debian mnohokrat z netinstu, na cistej disk, na disk obsahujici ruzne dalsi OS (linux, windows), do virtualek... A nikdy jsem se nesetkal s tim ze by si instalator s necim neporadil (pokud jsem to nedodrbal). Pravda, testingu jsem tolik neinstaloval (jen wheezy kdyz byl jeste testing parkrat, jessie az nyni).

Pokud se to tedy nekoho dotklo, omlouvam se  ;) Nebylo to mysleno nijak spatne.

EDIT: Instalace testingu (netinst) z flashdisku primo na HW uspesna, jako zrcadlo pouzito ftp.cvut.cz.
« Poslední změna: 23. 10. 2014, 12:42:31 od čepi »
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

gogo

  • Host
Re:Ve zdrojích APTu nebylo nalezeno žádné instalované jádro
« Odpověď #13 kdy: 24. 10. 2014, 00:39:14 »
|čepi ->chtěl bych být tak suverénní jako Ty.  Okamžitě je vyhodnocena chyba mezi žídlí a klávesnicí.  Uznávám, že může být nějaká chyba v usb-imagewriter, ale rozhodně to není chyba mezi žídlí a klávesnicí. Používal jsem linux cca. od roku 2000 (slackware, redhatatd, ale i freebsd atd.) Vždy jsem zkoušel něco nového, ale TEĎ UŽ CHCI BÝT JEN UŽIVATEL! Mám tady celkem málo dotazů, protože jsem si VŽDY poradil.  Teď používám LinuxMint 17, protože mi cinnamon  vyhovuje. Odkaz na instalaci cinnamon 1.8 na na debian 7 jsem zaslal já. Tak prosím nedělěj ze mě DEMENTA, nebo začátečníka, který s linuxem začíná. Vždy se najde někdo arogantní, který snahu nějaké komunity pohřbí. Už kvůli tomu radši nikomu naradím a tahle zkušenost mi v tom jenom utvrdila. JEN jsem poukázal, že to nejde nainstalovat...... Ostatním děkuji.


Nemá to cenu .....
Edit: mazu profil, protože jsem si uvědomil, že něco někam napsat je jen ztráta času a život příliš krátký.
« Poslední změna: 24. 10. 2014, 01:10:05 od gogo »