Autor Téma: špatně zobrazované webové stránky  (Přečteno 4826 krát)

Offline h.giuseppe

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 54
    • Zobrazit profil
špatně zobrazované webové stránky
« kdy: 16. 09. 2014, 17:51:17 »
Mám dosti zvláštní problém s webovými stránkami facebook a youtube. Stránky se nezobrazují správně a jsou nepoužitelné. Problém nastal po zakoupení wifi routeru  TP-Link model tl-wr841n. Přímo v routeru problém není protože přítelkyni která win7 to normálně funguje. Stránky nefungujou ani po připojení kabelu. Nefungují ani na androidu a ani jiných verzích linuxu. Nevíte někdo co to může způsobovat?

Offline Palo M.

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 140
    • Zobrazit profil
Re:špatně zobrazované webové stránky
« Odpověď #1 kdy: 17. 09. 2014, 04:57:31 »
To moze sposobovat viacero veci, takto na dialku sa to neda povedat.

Ponukam napriklad jednu konspiracno-teoreticku: Router je cinknuty cinskymi sudruhmi (ktori sa s FB, YT a nejakymi dalsimi asocialnymi sietami nemaju radi) a pomocou DNS-spoofingu sa snazi zabranit nacitaniu stranok (technika bezne pouzivana v Cine - DNS vrati nefunkcnu IP-adresu, tvoj browser sa snazi na nu pripojit, ale je to cierna diera, takze browser caka na odpoved, caka, caka... (odpovede sa nedocka, pocet otvorenych spojeni utesene rastie, stranka vyzera rozbita/napoly rozbita). Okrem toho mozes mat problem aj s beznymi strankami, ktore obsahuju bonzovacie FB/Twitter tlacitka, pretoze tie sa tiez snazia nacitat nejake javascripty zo svojich domen a podla toho, ako je postaveny ten "bezny" web, to moze skoncit bud "len" chybajucim like tlacitkom, alebo aj uplne rozbitou strankou. Tie Windoze mozu mat manualne nastaveny iny DNS server (nie prebraty pomocou DHCP z routera) a preto to funguje.

OK, to bol tak trocha vtip... technicky to ale mozne je, alternativne je mozno ten tvoj router hacknuty cez nejaky backdoor (a pekne zapojeny do nejakeho botnetu). Originalne FW TPlinku myslim nejake backdoory obsahovali, ja tomu neverim a dal som si vsade OpenWrt (co uznavam nie je operacia pre kazdeho). Mozno je ten tvoj router len zle nastaveny... Ak problem nastal hned po zakupeni routera, rozhodne by som ako prve hladal problem tam ("vo Windoze to funguje" moze mat aj ine vysvetlenie, nez ze router je uplne v poriadku).

Ale takto na dialku bez konkretnych udajov ti asi nikto neporadi, nespominam si, ze by niekto tu z fora vlastnil kristalovu gulu... Ja by som ako prve skontroloval to DNSko, ci su adresy v poriadku (porovnal to s tou Windoze masinou, s mobilnym pripojenim cez Android, pozrel reverzne zaznamy vratenych adries a pod). Nastroje ako dig, ping, netstat, traceroute... A ak zakladna konektivita na FB a YT domeny chodi, skontroloval by som este https a certifikaty (nedal by som ruku do ohna za to, ze Windoze nezozeru podvrhnute falosne certifikaty aj s navijakom, vsetko tam vyzera funkcne a niekto si veselo rybarci).

Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 196
    • Zobrazit profil
Re:špatně zobrazované webové stránky
« Odpověď #2 kdy: 17. 09. 2014, 20:01:17 »
Mám dosti zvláštní problém s webovými stránkami facebook a youtube. Stránky se nezobrazují správně a jsou nepoužitelné.

Netusim jak vypada stranka podle tve definice "nezobrazuji se spravne a jsou nepouzitelne", ale skus se podivat sem:
https://forum.debian-linux.cz/index.php?topic=1437.msg9745#msg9745

Pripadne dej screen stranky. A nebo kasli na ksichtoknihu, k zivotu to nikdo nepotrebuje  :P
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

Offline h.giuseppe

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 54
    • Zobrazit profil
Re:špatně zobrazované webové stránky
« Odpověď #3 kdy: 19. 09. 2014, 10:25:47 »
Takže problém má stejný jako je popisovaný v tomto příspěvku https://forum.debian-linux.cz/index.php?topic=1437.msg9745#msg9745 postupoval jsem podle uvedeného návodu a vytvořil public DNS a lokální DNS cache. Najednou začaly stránky normálně fungovat, sláva!
Jenže dnes jsem zapnul notebook a zjistil jsem že to zase zlobí. Tak jsem se kouknul do souboru /etc/resolv.conf a zjistil jsem že network manager mi ho zkonfiguroval podle svého, ostatní už jsem ani neprohlížel. Takže nynější otázka asi zní jak tyto soubory zkonfigurovat natrvalo?

Dále bych rád dodal že doposud jsem s tímto problémy neměl, začalo to až se zakoupením nového wifi routeru. Než jsem starý router vyhodil zkoušel jsem notebook připojovat ke každému zvlášť a zjistil že to jinak normálně chodí, což je dost zvláštní.


Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 196
    • Zobrazit profil
Re:špatně zobrazované webové stránky
« Odpověď #4 kdy: 19. 09. 2014, 23:45:45 »
Tak jsem se kouknul do souboru /etc/resolv.conf a zjistil jsem že network manager mi ho zkonfiguroval podle svého, ostatní už jsem ani neprohlížel. Takže nynější otázka asi zní jak tyto soubory zkonfigurovat natrvalo?

Nepouzivat network manager (gnome) kdyz ti to rozhazel, zkus wicd. S network managerem jsou porad nejaky problemy, me se kvuli nemu (jeste ve squeeze) neustale odpojovala sit (pres wifi), tady na foru jsou s nim popsany ruzne problemy...
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.460
    • Zobrazit profil
Re:špatně zobrazované webové stránky
« Odpověď #5 kdy: 20. 09. 2014, 13:37:40 »
Jo, dej si tam wicd, Netvor Manager je shit. Já teda nepoužívám žádnýho správce sítě, síť mám nakonfigurovanou v /atakdále.
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Palo M.

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 140
    • Zobrazit profil
Re:špatně zobrazované webové stránky
« Odpověď #6 kdy: 22. 09. 2014, 05:02:44 »
NetworkManager evidentne je shit... ale co tak v tomto pripade vyriesit jadro problemu? Teda nakonfigurovat poriadne ten router, aby poskytoval spravne DNS?

Offline Nael

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re:špatně zobrazované webové stránky
« Odpověď #7 kdy: 22. 09. 2014, 17:57:36 »
Skús nahodiť Debian unstable (Sid) len tak pre skúšku ak by ťa už nič iné nenapadlo.

Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 196
    • Zobrazit profil
Re:špatně zobrazované webové stránky
« Odpověď #8 kdy: 22. 09. 2014, 19:21:56 »
... ale co tak v tomto pripade vyriesit jadro problemu? Teda nakonfigurovat poriadne ten router, aby poskytoval spravne DNS?
Myslim ze to mozna ani nepujde. Tezko presvedci "vyrobce" routerů (netyka se jen TP linku) aby upravil firmware pro spravnou funkcnost i v linuxu:
Citace: h.giuseppe
protože přítelkyni která win7 to normálně funguje
Aneb jak neco jede na windows, je to vporadku... at zije podpora!  >:(
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

Offline Palo M.

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 140
    • Zobrazit profil
Re:špatně zobrazované webové stránky
« Odpověď #9 kdy: 24. 09. 2014, 06:46:09 »
IMHO ten router nie je nefunkcny, ale len zle nastaveny. A neposkytuje spravne DNS informacie ziadnemu stroju v domacej sieti, ani tym Windoze, len na tych je to pravdepodobne "poriesene" nejakym specifickym workaroundom (napriklad manualnym nastavenim DNS serverov na OpenDNS alebo GoogleDNS). Samozrejme je mozne aplikovat podobny workaround aj na linuxovy stroj (ak sa clovek spravne popasuje s NetworkManagerom, ide to aj s nim), ale bude to stale len workaround (co androidove fony, co dalsie zariadenia pripojene do siete?). Podla mna to treba spravne nastavit v routeri a vsetko sa "zazracne" rozbehne.

Takze namiesto otazky na Debian forum by asi bolo lepsie skusit https://duckduckgo.com/?q=TL-WR841N+DNS+setup
(Samozrejme je to len moj tip takto z dialky podla popisu, nedal by som za to kabel do ohna.)