Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - čepi

Stran: 1 ... 11 12 [13]
181
Hardware / Re:Disk 1 TB
« kdy: 16. 03. 2014, 11:47:05 »
Porad nechapu co chces delat s tim rucnim odpojovanim/prepojovanim disku.
V PC muzes mit zapojene oba dva disky, v BIOSu staci nastavit jen ze ktereho se ma bootovat (a i to se kolikrat nemusi delat, BIOS zakladni desky si sam sahne na vsechny pripojene zarizeni /postupne tak jak to ma nastavene - napr.:  1.ODD, 2. HDD0, 3.HDD1, 4.USB-HDD, 5. LAN .../ a bootuje z prvniho zarizeni kde najde zavadec /MRB ci GPT na HDD/USB flash/, resp. z optickeho media pokud je bootovaci).
Nic se nemusi prepojovat a odpojovat.

Predpokladam ze na disku s kapacitou 250GB mas nainstalovane v dualbootu Win7 a Debian (s GRUBem), ten novy HDD 1TB (ci jakou bude mit kapacitu) staci (pri vypnutem PC) pripojit (SATA datovy kabel z HDD do zakladni desky, SATA napajeci kabel ze zdroje do HDD), nabootovat OS a naformatovat (NTFS, ext4 popr. jiny souborovy system -> windows nevidi jine oddily nez s NTFS nebo FAT/32) - muzes pouzivat jako datovy disk.
Pokud by jsi chtel na ten novy HDD nainstalovat system (a udelat datovy ze stareho HDD) tak opet jen pripojis novy HDD do PC, v BIOSu nastavis prioritu bootovani HDD na z noveho HDD a ted mas 2 moznosti instalace:
1. naklonovat (napr. clonezillou) cely stary HDD na novy HDD a pak pres parted (resp. gparted) zvetsit oddily na kapacitu disku. Pokud budes klonovat cely HDD (disk-to-disk) tak by melo po restartu a nabootovani z noveho HDD hned vse fungovat. Pokud by jsi klonoval oddily (partition) tak bude nejspis potreba opravit zavadec (W7 bootloader, grub). Zkontrolovat zarovnani oddilu, pripadne provest napravu.
2. Cista instalace [tohle doporucuji vice, i kdyz je to pracnejsi] -> vezmes medium s Windows instalackou (DVD, flash,...), nabootujes instalator, nainstalujes Windows. Pote stejnym zpusobem nainstalujes Debian.
Stary HDD pak muzes vyuzivat k cemu chces (samozrejme po prekopirovani / zazalohovani dat) nebo nepouzivat, to uz je na Tobe.

Proc doporucuji cistou instalaci pred klonovanim -> nemam to nijak zdokumentovane ale vsim sem si ze pri klonovani (pres clonezillu) se spatne zarovnavaji oddily (jsou zarovnany na 31kB, napr. W7 instalator zarovnava oddily na 1024kB; komercni programy jako napr. Acronis pry tim netrpi - nemam overeno). Jsou pak citelne problemy s vykonem HDD (jak magneticky HDD tak flashove SSD, flash disky) kdy dochazi k velmi vyraznym poklesu (asi nejen) pri cteni dat z disku. Plati minimalne pro vsechny Windows OS, na Debianu jsem to nemeril (je nejaka user-friendly aplikace k tomu vhodna?). Musi se dodatecne provest spravne zarovnani oddilu (a i potom nebyva ve vsech pripadech vykon zcela idealni a konzistentni tak jak by mel byt, pri ciste instalaci toto nehrozi /resp. nesetkal jsem se/).
Prakticky si toho muze vsimnout kazdy (a to doslova kazdy) kdo si koupi novy PC ci notebook s predinstalovanymi Windows (jedno jaka verze). Vsichni vyrobci pri instalaci OS pouzivaji klonovani (image-to-disk) a pak se jevi prace v OS velmi pomala. Proto vsechny OS se snazim instalovat od nuly (lec bohuzel vetsina /"zakaznici" i zakaznici/ nema o tuto "sluzbu" zajem a pak se jenom divy, fnukaj a brblaj) -> v pripade Windows si "vytahnu" z OEM OS licencni klic a instaluji z prislusneho media cistou instalaci.

182
Hardware / Re:Problém se síťovkou Realtek a DHCP
« kdy: 07. 03. 2014, 18:35:33 »

183
Hardware / Re:Disk 1 TB
« kdy: 07. 03. 2014, 18:31:01 »
Aha, tak to neviem, ci Windoze 7 podporuju GPT.
(tiez neviem, ako deli disk instalator Windoze 7, to by snad mohol doplnit niekto kto s tym pracoval a skumal to).
Windows 7 umi pracovat s GPT, ale pokud to nebude treba vytvori si v MBR zavadec ktery bude stejne prepsan GRUBem.
Instalator Windows 7 deli disk pri instalaci na cca 100MB "systemovy" oddil (skryty) a na druhy oddil kam instaluje vlastni data (v OS "mistni disk C:").

Díky za odpověď, udělám to následovně  "masochisticky" . Dva Disky v pc, 250 GB Win 7. 1,5 TB Debian. Disky si přepojím ručně. Prý to jde udělat přes Bios, ale na to si netroufám.
Budeš mit 2 fyzicke HDD nebo jeden HDD rozdělen na 2 partition?
Tim "rucnim prepojenim" s odkazem ze si na to netroufas v BIOSu/UEFI mas namysli presne co?

184
Správa a instalace softwaru / Re: Flash video
« kdy: 06. 11. 2013, 20:15:49 »
...video jede asi 5s a pak se sekne... notebook Travelmate 223xc

Jsi si jisty ze chces s timto NB a jeho HW vybavou provozovat "flash"? Navic s tim jak jsou vytvareny dnesni webove stranky?

185
Server / Re: Obnova raidu
« kdy: 31. 10. 2013, 20:27:40 »
to by bylo pekne na nic:( mit data pryc

Zálohovat, zálohovat, zálohovat. Nespolíhat na RAID, RAID neslouží k záloze dat (základní pravidlo).

Jinak jen tak teoreticky (sice nevim jak je to presne s SW raidem na linuxu), pokud jsi mel ty HDD v RAID1 a jeden ti odesel (a/resp. fyzicky jsi ho odstranil), pole je sice degradovane ale melo by dal byt funkcni. Proc tedy pripojit 1 člen pole (HDD) na jinem stroji? Mozna by to chtelo vic info o poli (jak bylo sestavene, jak byl nastaven OS vzhledem k RAID poli, byl na tom poli nainstalovan i system?).
Kód: [Vybrat]
you must specify the filesystem type->
Kód: [Vybrat]
https://www.google.cz/#q=mount:+you+must+specify+the+filesystem+typenebo
Kód: [Vybrat]
https://www.google.cz/#q=raid+rebuilding+mount:+you+must+specify+the+filesystem+type
Hlavne nememit jedinej bit na tom zdravim disku.

186
Herní­ zóna / Re: Steam for Linux
« kdy: 12. 10. 2013, 14:35:55 »
a hlavne čo ma teší je že konečne aj Valve pochopilo že CPU a GPU od AMD nejde do kopy na hry a že sa rozhodli pre GPU Nvidia a CPU Intel bingo huráááá

Tohle neni tak uplne pravda. Sice prvni PC's certifikovane jako "SteamBox" (ano, Valve nic/konzole vyrabet nebude) budou na intel+nvidia ale "do budoucna" (a neni to mysleno za X let) se s AMD tez pocita. Navic s tim ze AMD APU (CPU&GPU) budou v novych konzolich + pokud AMD prosadi Mantle to vypada uplne jinak nez tak jak pises ;) a i dnes ma AMD velmi konkurence schopne GPU (bohuzel to neumi tak prodat). A stejne je to taky o lennosti vyvojaru/programatoru (viz. nove GTA V na "starych" konzoli).
(pozn. nechci zabrehnout do nakejch diskuzi X vs. Y, sam pouzivam NB s intel+nvidia /i kdyz deaktivovanou v BIOSu/)
Kazdopadne pro Linux je to vynikajici zprava (hlavne co se tyce ovladacu), a pro Debian zvlast (protoze samotny SteamOS ma byt jen upraveny Debian).

187
Parada, ten navod od Oty z predchoziho prispevku pomohl a vyresil celej problem. 8)
Díky
Ale stejne napisu (znovu) borcum (ISP) at si to vyresej i u sebe ;D

EDIT: dopsano i do prvniho prispevku.

188
Ne, na flash mam nainstalovany balicek 'flashplayer-mozilla' (kez by byli vsichni osviceni a flash /a jemu podobne/ by se nemusel pouzivat ???).

189
ip link set eth0 mtu 1412
Po zadani se nic nestane, po spusteni Iceweaselu (jako pod uctem tak od rootem) se ty stranky (ne)vykresluji stejne.
iptables -A FORWARD -p tcp --tcp-flags SYN,RST SYN -j TCPMSS --clamp-mss-to-pmtu
BAD argument 'SYN'
Try 'iptables -h' or 'iptables --help' for more information.

A z ty 'napovedy' chytrej nejsu ;D

190
Verze jadra v Debianu je 3.2.0.4-686-pae, v tom ubuntu nevim (nezmenene 13.04/cista instalace).
Ovladace sitovky jsou defaultni v debianu pro Atheros (ar8151 lan, ar5b97). Rucne ty soubory stahnout taky nejdou (Server nenalezen).
Za proxy bych byt nemel, zadnou neinstaluju. Za firewallem urcite jsem (uz jsem psal ISP).

191
To ze muze byt problem se siti me uz taky napadlo, ale co se tyce windows a natahovani css z cache -> tudy to podle me nebude. Ve windows pouzivam vyhradne firefox, kdyz si otevru ty stranky v IE /ktere nikdy nic predtim nenacitalo/ tak jsou zobrazeny taktez vporadku (teda pokud nemaj prohlizece nejaky spolecny temp/cache ale to si nemyslim).
Do Iceweaselu jsem nainstaloval firebug. Ten me na strankach www.youtube.com a addons.mozilla.org napise "Neexistuji zadna pravidla." (resp. Tento element nema zadna pravidla stylu.), ale na www.amazon.com mi to styly normalne vypise, jenze prohlizec je stejne jakoby ignoruje :o.

EDIT: Tak pod zazalozkou "sit" se na vsech zminenych webech nacte jen prvni "polozka". Vsechno ostatni (styly, orazky atd.) ma status "aborted" + comment "Failed to load the given URL". Takze uz vime kde je problem :), nejaky napad jak ho vyresit?

192
Jestli pomuze tak Debian instaluju podle zdejsich navodu "pomoci netinst iso". Je jedno jestli nainstaluji gnome, kde, mate (v soucasnosti je openbox).
Kazdopadne nekde neco spatne teda bude. Jeste jsem si vsim ze kdyz jsem pripojeny pomoci WiFi (atheros, pouzivany gnome/kde-network-manager) tak se mi dokonce i nektere stranky nechteli vubec nacist (pres LAN jsem si toho nevsim ale to je mozna taky tim ze LAN pouzivam jen pro instalaci zakladniho systemu a hned jako prvni rozjizdim pripojeni pres wifi). Momentalne mam debian ve virtualu (a problem je stejny).
Jen dodam ze pri prohlizeni webu ve windows (7,8) je vse vporadku.

193
Backports repozitar jsem myslel ze je prave ten co se uvadi na strankach mozilla.debian.net. Kazdopadne kdyz do sources.list doplnim tebou zmineny repozitar tak po
Kód: [Vybrat]
# aptitude update se vypise nekolik desitek chyb Neco hodne oskliveho se stalo pri prekladu "cz.debian.org:http" (-5 - jmeno pocitace nema prirazenu adresu).

K nepouzivani apt.conf -> da se nejak jinak globalne urcit ze se nebudou instalovat suggests? (resp. release je stable, instalovat recommends ale suggests ne)

194
Zdravim,
mam mensi problem s vykreslovanim stranek napr. www.amazon.com, www.youtube.com, addons.mozilla.org.
Stranka po nacteni vypada jako by se nenatahl(y) CSS styl(y) -> bez jakehokoliv formatovani.
Jedno jaky je pouzit prohlizec (Iceweasel, Firefox, chromium).
Debian mam ve verzi 7.1 (verze jada 3.2+pae). Je to na debianu "normalni" (stejne tak na ubuntu po zakladni instalaci) nebo nemam nainstalovany nejaky balicek?

Diky

EDIT: Navod od Oty pomohl a vyresil problem.

195
Je uz nejaky (me neznamy) funkcni postup pro Wheezy?
Na mozilla.debian.net je navod pro wheezy-backports ale nedari se mi cokoliv nainstalovat (mozna neni co instalovat?).
V /etc/apt/sources.list je vlozeno:
Kód: [Vybrat]
deb http://mozilla.debian.net/ wheezy-backports iceweasel-releaseNainstalovan debian-keyring i pkg-mozilla-archive-keyring(.deb), presto po
Kód: [Vybrat]
# apt-get install -t wheezy-backports iceweasel se nic nenainstaluje, pouze vyhodi hlasku:
Kód: [Vybrat]
Hodnota "wheezy-backports" neni v APT::Default-Release platna, protoze toto vydani neni dostupne v sources.list+ po
Kód: [Vybrat]
# aptitude update / apt-get update
Kód: [Vybrat]
E: Syntakticka chyba /etc/apt/apt.conf:3: Na konci souboru je zbytecne smetiV apt.conf mam:
Kód: [Vybrat]
APT::Default-Release "stable"
APT::Install-Recommends "1"
APT::Install-Suggests "0"
Default release jsem i na zkousku odstranil ale nic se nezmoneilo (resp. misto :4: v chybove hlasce se napsalo :3:).

Ve Firefoxu (23) z .deb balicku od Mintu mi nejde nijak nainstalovat adblock plus a je patrne nefunkcni "plugin.click_to_play" :(

Stran: 1 ... 11 12 [13]