Autor Téma: GRUB tuhne při startu  (Přečteno 5725 krát)

Offline Behemot

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
  • Jabber: Behemot@jabber.cz
GRUB tuhne při startu
« kdy: 22. 03. 2011, 01:36:03 »
Mám problém s instalací Debianu - GRUB tuhne na Welcome to GRUB! či jak to tam je. Identifikoval jsem problém na tom, že to dělá když odpojím myš nebo klávesnici. Jelikož to ale bude můj NAS, neexistuje aby mi tam zbytečně ležela myš a klávesnice, na druhou stranu tu a tam může být třeba to restartovat, takže bych rád aby to pak naběhlo. Našel jsem jeden takový problém, doporučovali dát apm=off a acpi=off, ale je to už pět let staré a konfigurace se od té doby výrazně změnila, vůbec netuším kam to dát.
« Poslední změna: 23. 03. 2011, 01:21:29 od Behemot »

Offline Fantomas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:GRUB tuhne př istartu
« Odpověď #1 kdy: 22. 03. 2011, 08:38:27 »
V tomto souboru: /etc/default/grub muzes sve prepinace pridat do radku: GRUB_CMDLINE_LINUX="". Pak v terminalu s rootovskymi pravy spust: update-grub.

Offline Behemot

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
  • Jabber: Behemot@jabber.cz
Re:GRUB tuhne př istartu
« Odpověď #2 kdy: 22. 03. 2011, 20:55:06 »
Ok, díky. Bohužel to ale nepomohlo, nějaký nápad co s tím?

Offline Fantomas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:GRUB tuhne př istartu
« Odpověď #3 kdy: 22. 03. 2011, 23:11:09 »
No zacni tim, ze napises o kterou verzi debianu se jedna. Pak o jaky filesystem se jedna a nakonec verzi grubu. Treba by pomohlo jej vymenit za lilo, ale to vyzaduje trochu zkusenosti, protoze muzes treba nenabootovat vubec.

Offline Behemot

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
  • Jabber: Behemot@jabber.cz
Re:GRUB tuhne př istartu
« Odpověď #4 kdy: 23. 03. 2011, 01:21:16 »
6.0, jeden swap, ext4 / (primární oddíly) a ext4 /home (logický oddíl), 1.98+20100804-14.

S oddíly ani FS to ale podle mě nesouvisí, prostě to chce pro svůj běh klávesnici a myš, což potřebuju vypnout :-) Nastavenu mám konzolovou verzi GRUBu.

Offline Fantomas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:GRUB tuhne při startu
« Odpověď #5 kdy: 23. 03. 2011, 09:29:27 »
Kdyz negunguje zavadec, vyzkousej proste jiny. Mam pocit, ze grub-legacy 0.97 nepodporuje ext4 (nemam odzkouseno), cili to pada. Pak muzes zkusit lilo, ten s ext4 problem mit nebude, ale neni to uplne jednoducha vec. Anebo zkus jine distro (pokud to je problem grubu, tak to asi nepomuze, grub2 je ted v kurzu), treba slackware pouziva stale lilo. Dalsi napady nemam.

Offline Behemot

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
  • Jabber: Behemot@jabber.cz
Re:GRUB tuhne při startu
« Odpověď #6 kdy: 23. 03. 2011, 20:38:23 »
Tak vzhledem k tomu, že verze je 1.98, tak to asi nepodporou ext4 nebude :-D Navíc je zpětně kompatibilní s ext3, že. Všechno funguej v pořádku s klávesnicí a myší.

Dám tam teda LILO, no, když to tam nainstaluju opravou z CD Debianu, bude to schopno GRUB samo odebrat a nainstalovat LILO?

Offline Fantomas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:GRUB tuhne při startu
« Odpověď #7 kdy: 23. 03. 2011, 23:17:26 »
Ja jsem nepsal nic o verzi 1.98. Pouze jsem psal, ze grub-legacy 0.97 asi nepodporuje ext4, tudiz jim nemuzes nahradit ten novejsi 1.98. Lilo muzes doinstalovat, grub tim zustane, neni to nijak v konfliktu. Nevim, jestli se lilo pri instalaci konfiguruje, ale myslim ze ano. Kazdopadne se musi zavest do mbr (pokud tedy mas grub v mbr), radeji to po instalaci udelej rucne, v terminalu staci spustit prikaz lilo. Konfigurak je v /etc/lilo.conf, jeho konfigurace je celkem jednoducha. Po kazde zmene konfigurace je treba znovu jej nahrat do boot sektoru.

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re:GRUB tuhne při startu
« Odpověď #8 kdy: 24. 03. 2011, 07:46:28 »
...tak mě ještě napadá, v BIOS je často parametr "zastavit boot při nepřítomnosti klávesnice". Koukni do BIOSu, jestli to není příčina tuhnutí.
Debian

Offline Behemot

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
  • Jabber: Behemot@jabber.cz
Re:GRUB tuhne při startu
« Odpověď #9 kdy: 24. 03. 2011, 17:44:22 »
Ja jsem nepsal nic o verzi 1.98. Pouze jsem psal, ze grub-legacy 0.97 asi nepodporuje ext4, tudiz jim nemuzes nahradit ten novejsi 1.98.
No to já ani nechtěl, tak nač to zmiňovat ;)

Petr Slunský: to jsem samozřejmě vypnul ještě předtím, ale to by mě jinak ani nepustilo k bootování.

Zkusím teda LILO a dám vědět.

Offline Behemot

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
  • Jabber: Behemot@jabber.cz
Re:GRUB tuhne při startu
« Odpověď #10 kdy: 25. 03. 2011, 23:31:48 »
Hm, tak po nakonfigurování LILO dělá zhruba totéž. Fakt nemám ponětí co to je, s Ubuntu to normálně fungovalo. holt budu muset pořídit nějaké krámy na Aukru a jak [censored] na to nechat prášit.

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re:GRUB tuhne při startu
« Odpověď #11 kdy: 02. 04. 2011, 22:35:40 »
BTW:

There's also a Google Summer of Code project (from opensuse) which seem to have developed ext4 support for grub legacy (0.97). Both projects—GRUB2 and the GSoC projects—seem (sadly) to be different efforts.

https://ext4.wiki.kernel.org/index.php/Ext4_Howto
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline ulo

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 111
    • Zobrazit profil
    • Linux Mint Czech
Re:GRUB tuhne při startu
« Odpověď #12 kdy: 23. 05. 2011, 14:00:10 »
Hm, tak po nakonfigurování LILO dělá zhruba totéž. Fakt nemám ponětí co to je, s Ubuntu to normálně fungovalo. holt budu muset pořídit nějaké krámy na Aukru a jak [censored] na to nechat prášit.

A jakou klávesnici a myš používáš - USB nebo PS2? Dělá to s oběma typy?
PC-doma:  LinuxMint 17.2 KDE (64bit) - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 17.2 KDE (32bit) - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 17.1 KDE (32bit) - Acer TravelMate 3002
Servery:  Debian 6.0 Squeeze