Autor Téma: Neide zmeniť jas v menu vpravo hore /gnom/  (Přečteno 149 krát)

Offline richard.bezak

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Neide zmeniť jas v menu vpravo hore /gnom/
« kdy: 25. 11. 2017, 17:52:39 »
Prosim o radu: neide zmeniť jas v menu vpravo hore /gnom/ gulička na škále sa pohybuje ale nemá to žiaden efekt.

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.257
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:Neide zmeniť jas v menu vpravo hore /gnom/
« Odpověď #1 kdy: 25. 11. 2017, 18:34:04 »
Jas na čem? Na notebooku? Stolním počítači? Pokud to zobrazovadlo nemá možnost měnit jas podsvícení, nebo pokud nemáš příslušnej ovladač (napiš, co máš za stroj, ideální je výstup z lspci), pak to určitě nepůjde.
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Core2 Quad Q9400
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Aušus P5B
* RAM: 6GiB Deutsche Demokratische Republik 2

Offline richard.bezak

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re:Neide zmeniť jas v menu vpravo hore /gnom/
« Odpověď #2 kdy: 25. 11. 2017, 19:29:29 »
laptop acer travelmate

salome@SALOME:~$ libreoffice --writer
salome@SALOME:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 05)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 05)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a5)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM55 Chipset LPC Interface Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset SMBus Controller (rev 05)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem (rev 05)
01:00.0 Ethernet controller: Broadcom Limited NetLink BCM57780 Gigabit Ethernet PCIe (rev 01)
02:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9287 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
ff:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 02)
ff:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 02)
ff:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 02)
ff:02.1 Host bridge: Intel Corporation 1st Generation Core i3/5/7 Processor QPI Physical 0 (rev 02)
ff:02.2 Host bridge: Intel Corporation 1st Generation Core i3/5/7 Processor Reserved (rev 02)
ff:02.3 Host bridge: Intel Corporation 1st Generation Core i3/5/7 Processor Reserved (rev 02)

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.257
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:Neide zmeniť jas v menu vpravo hore /gnom/
« Odpověď #3 kdy: 25. 11. 2017, 20:07:10 »
Teoreticky - protože neznám model (TravelMatů je hromada), by mohlo stačit přidat jadernej parametr acpi_backlight=vendor do zavaděče, takže uděláš následující:

1) Spusť terminál
2) Přihlas se jako root (např.: su -)
3) Otevři /etc/default/grub v textovým editoru. Protože asi nano moc neznáš a ovládá se nestandardně, tak použij Gedit. Zase do terminálu: gedit /etc/default/grub
4) Najdi si řádek začínající "GRUB_CMDLINE_LINUX=" a na jeho konec, ovšem ještě před uvozovku na konci, přidej: acpi_backlight=vendor
5) Ulož to a zavři
6) Opět v tom terminálu spusť: update-grub a vyčkej, až se příkaz dokoná
7) Spusť poslední příkaz - reboot - tím restartuješ počítač
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Core2 Quad Q9400
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Aušus P5B
* RAM: 6GiB Deutsche Demokratische Republik 2

Offline richard.bezak

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re:Neide zmeniť jas v menu vpravo hore /gnom/
« Odpověď #4 kdy: 25. 11. 2017, 22:41:59 »
takže vykonal som to ale nepomohlo tu je vystup z konzoly:
root@SALOME:/home/salome# gedit /etc/default/grub

(gedit:4952): GLib-GIO-CRITICAL **: g_dbus_proxy_new_sync: assertion
'G_IS_DBUS_CONNECTION (connection)' failed

(gedit:4952): GLib-GIO-CRITICAL **: g_dbus_proxy_get_name_owner: asse
rtion 'G_IS_DBUS_PROXY (proxy)' failed

(gedit:4952): dconf-WARNING **: failed to commit changes to dconf: Pr
ipojenie je ukončené

(gedit:4952): dconf-WARNING **: failed to commit changes to dconf: Pr
ipojenie je ukončené
Error creating proxy: Pripojenie je ukončené (g-io-error-quark, 18)
Error creating proxy: Pripojenie je ukončené (g-io-error-quark, 18)
Error creating proxy: Pripojenie je ukončené (g-io-error-quark, 18)
Error creating proxy: Pripojenie je ukončené (g-io-error-quark, 18)
Error creating proxy: Pripojenie je ukončené (g-io-error-quark, 18)

(gedit:4952): dconf-WARNING **: failed to commit changes to dconf: Pr
ipojenie je ukončené

(gedit:4952): dconf-WARNING **: failed to commit changes to dconf: Pr
ipojenie je ukončené

(gedit:4952): dconf-WARNING **: failed to commit changes to dconf: Pr
ipojenie je ukončené

root@SALOME:/home/salome# update-grub
Generating grub configuration file ...
Found background image: /usr/share/images/desktop-base/desktop-grub.p
ng
Found linux image: /boot/vmlinuz-4.9.0-4-686-pae
Found initrd image: /boot/initrd.img-4.9.0-4-686-pae
done
root@SALOME:/home/salome#

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.257
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:Neide zmeniť jas v menu vpravo hore /gnom/
« Odpověď #5 kdy: 26. 11. 2017, 00:49:45 »
Ten Gedit fungoval, že házel tolik chyb? Restartoval jsi to?
Pokud jo, je tady ještě jedna možnost, ale je to trochu vyšší dívčí. Aspoň pro začátečníky.
Potřebuješ v /etc/X11 soubor xorg.conf, kterej tam před pár rokama bejval standardně, ale teď už tam bejt povětšinou nemusí. K tomu, abys ho vygeneroval, protože o Tvým hardwaru toho stejně moc nevíme, aby se dal sesmolit ručně, musíš sejmout Xka, čili grafiku, tím spadneš do černočerný konzole, kde si ten soubor necháš vytvořit, ten pak následně upravíš. Je tady ale jedno malý riziko - grafika s novým xorg.conf nemusí naběhnout, zvláště, když tam uděláš chybu. Ale i to se dá snadno vyřešit.

  1) Následující návod si buď vytiskni, nebo čitelně vyfoť
  2) Spusť terminál
  3) Spusť v něm: su - a zadej heslo roota - přihlásíš se jako root
  4) Spusť service gdm3 stop - měl bys skončit v konzoli
  5) Jseš v konzoli. Ta se ptá, jako kdo se chceš přihlásit. Zadej root a pak heslo roota. To se při zadávání nijak nezobrazuje
  6) Spusť Xorg -configure - měl by se vytvořit xorg.conf.new ve složce /root
  7) Přemístíš ji a přejmenuješ pomocí: mv /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf - bacha na velikost písmen!
  8) Otevři ho pomocí textovýho editoru nano: nano /etc/X11/xorg.conf
  9) Šipkama najeď do sekce Section "Device" a přidej tam řádek: Option “RegistryDwords” “EnableBrightnessControl=1″
10) Ulož pomocí [L-Ctrl] + [O] a zavři pomocí [L-Ctrl] + [X]
11) Pomodli se
12) Spusť service gdm3 start
13) Pokud naskočí přihlašovací obrazovka, přihlas se a zkus, jestli to funguje, pokud ne, buď v nano zkontroluj xorg.conf na chyby (viz bod 8), nebo, pokud se na to necejtíš, spusť rm /etc/X11/xorg.conf a zopakuj bod 12. Tím zmaříš tenhle pokus.
« Poslední změna: 26. 11. 2017, 00:51:15 od Roman Horník »
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Core2 Quad Q9400
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Aušus P5B
* RAM: 6GiB Deutsche Demokratische Republik 2