Lenny (stable): Stabilní, ale dost zastaralej software, kterej se zpravidla neaktualizuje na novější verzi. Moc nedoporučuju
Squeeze (testing): Zkušební verze, která za chvíli nahradí Lennyho. Obsahuje novější software
Sid (unstable): Ačkoliv je považován za nestabilní, pravdou je, že je stabilnější jak Ubuntu, taky je spolehlivější. Obsahuje novej software, kterej ovšem není tolik odzkoušenej a může obsahovat chyby- proto 'unstable'- to se ale často nestává.
Doporučuju tedy buď Squeezeho nebo Sida, sám mám Sida a jsem moc spokojenej.
Jazyk? Rozložení klávesnice nastavíš v gnome-keyboard-properties, jazyk nastavíš pomocí sudo dpkg-reconfigure locales
Měj zaškrtnuto jen sk_SK.UTF-8 UTF-8
Jaký deb balíčky? Ručně stažený? V příkazovým řádku poslouží dpkg (např. dpkg -i /cesta/k/balíčku.deb; to -i znamená instalovat), jinak v grafice to umí např. Gdebi.
K tý chybě: Nemáš podpisovej klíč pro zdroj debian-multimedia.org. Ničemu to nevadí, ale pro jistotu si nainstaluj balík debian-multimedia-keyring
Můj sources.list radši nepoužívej, ten není pro Lennyho, je pro Sida! Aktualizací provedeš upgrade z Lennyho na Sida, ale ne vždycky se to úplně povede!