... k tomu, co už kluci řekli výše bych ještě dodal, že se výkon mého systému, za asi 3 roky bez nutnosti reinstalace, neustále ZVYŠUJE. A to tím, jak se rozšiřují moje vědomosti o jeho vlastnostech. Dneska mám vyladěný fs, cache, boot a další věci, které dělají systém rychlejší, než kdy předtím.. Big Respect všem, co to tak hezky naprogramovali.
... Nic proti tomu, ale nebyl jsem schopen najít nějaký nástroj, který ukáže aktuální fragmentaci...
U Linuxu se uvádí, že nemá fragmentaci proto, že Linuxové FS (ext*, reiserfs, xfs) se opravdu nefragmentují... NTFS a FAT se vám pochopitelně fragmentovat budou, protože jsou jinak navrženy a nezáleží na ovladači...výši fragmentace k ext* zjistíte třeba při fsck, nebo na to existují nástroje...
Citace: Laethnes 24. 06. 2009, 18:43:42... Nic proti tomu, ale nebyl jsem schopen najít nějaký nástroj, který ukáže aktuální fragmentaci...fsck jsi zkoušel?
Citace: Jakub Lucký 24. 06. 2009, 21:21:08U Linuxu se uvádí, že nemá fragmentaci proto, že Linuxové FS (ext*, reiserfs, xfs) se opravdu nefragmentují... NTFS a FAT se vám pochopitelně fragmentovat budou, protože jsou jinak navrženy a nezáleží na ovladači...výši fragmentace k ext* zjistíte třeba při fsck, nebo na to existují nástroje... Citace: Hynek (Pichi) Vychodil 25. 06. 2009, 09:27:17Citace: Laethnes 24. 06. 2009, 18:43:42... Nic proti tomu, ale nebyl jsem schopen najít nějaký nástroj, který ukáže aktuální fragmentaci...fsck jsi zkoušel?Jo, o tom, jak funguje teorie nedefragmentování linuxových oddílů jsem četl (na rootu), akorát nikde nebylo vyloženě řečeno, zda to dokáže i na jiné fs. fsck jsem teda chtěl zkusit (opravdu jsem na něj při svých pátráních nenarazil) avšak varoval mě, že může dojít k poškození disku. Na toto téma jsem našel řešení na http://www.root.cz/diskuse/2649/ avšak i tak mít nutnost to kontrolovat z live-cd nebo nabootovat systém jako read-only... Mno, nicméně jsem našel http://www.root.cz/clanky/defragmentace-disku-v-linuxu/ a sice jsem o tom věděl už dřív, ale prostě se nejedná o kvalitní defragmentaci ala Win XP. Mě osobně prostě chybí i nástroje na defragmentaci, kde je linux krátký, tj. když v linuxu používáme NTFS nebo nedejbože FAT*. :3
zda to dokáže i na jiné fs. fsck jsem teda chtěl zkusit (opravdu jsem na něj při svých pátráních nenarazil) avšak varoval mě, že může dojít k poškození disku.
-F Force fsck on reboot.
Mě osobně prostě chybí i nástroje na defragmentaci, kde je linux krátký, tj. když v linuxu používáme NTFS nebo nedejbože FAT*. :3
windows taky nemají nástroje na různé advanced činnosti s ext3 atd.