Prosíme
přihlašte se
nebo
zaregistrujte
.
1 hodina
1 den
1 týden
1 měsíc
nastálo
Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Domů
Nápověda
Vyhledávání
Přihlásit
Registrovat
Debian fórum
»
Tipy, triky, návody - pouze návody, nevkládat dotazy!
»
Správa, údržba a nastavení systému
»
▶ GNOME2 na Testing/Unstable jedním vrzem
« předchozí
další »
Tisk
Stran: [
1
]
Dolů
Autor
Téma: ▶ GNOME2 na Testing/Unstable jedním vrzem (Přečteno 398 krát)
Roman Horník
Global Moderator
Aktivní uživatel
Ⲋⲣⲁⲙⲃⲟⲧ ⲔⲓⲒⲒⲉⲅ
Jabber: roman.hornik@jabber.cz
«
kdy:
27. 01. 2012, 17:31:35 »
14 nekonečných měsíců jsem byl nepřipojen k síti, 14 měsíců jsem neaktualizoval. Po tu dobu jsem si svého rychle stárnoucího Sida s dvojkovým GNOME hýčkal, "tunil" jsem ho, opravil pár chyb u některých programů a dokola kompiloval jedno a to samé jádro k obrazu svému. Pak se objevilo binární světlo na konci UTP kabelu a já neváhal svého miláčka aktualizovat. Jenže přišlo velké zklamání, GNOME2 zmizelo a bylo nahrazeno GNOME3.
Dny i noci jsem "plakal" nad ztrátou milovaného GNOMíčka dvojčičky, které bylo nahrazeno mně nevyhovující trojkovou verzí.
Nejdříve jsem se ze všech sil snažil skamarádit s GNOME3, ale přese všechno úsilí mi tento způsob desktopování k srdci nijak nepřirostl.
Nechtělo se mi používat zastaralého Squeezeho, kde GNOME2 ještě žije, zahodil jsem tedy všechny naděje, že se s dvojkou na svém Sidovi ještě někdy shledám, a zkoušel jsem, jaká alternativa mi bude vyhovovat nejvíce. Nebylo to KDE4, nebylo to LXDE, zakotvil jsem u Xfce4, které mi z této trojice vyhovovalo nejvíce.
Jenže jsem byl vůl, nenapadlo mě, že když má svůj fork KDE3 (bohužel je to zatím docela bída), že ho může mít i GNOME2. A ano, má.
Jedná se o
MATE Desktop Environment
s kočičkou (
web
- anglicky).
Kdo se nechce rozloučit s kombinací Wheezy/Sid + GNOME2, níže je prostý návod, pomocí nějž získáte téměř dokonalé GNOME2:
Získání a instalace MATE
su -
#Staneš se Rootem
echo "deb ht
tp://tridex.net/repo/debian/ wheezy main" >> /etc/apt/sources.list
#Přidáš potřebný zdroj do sources.list
apt-get update
#Obnovíš databázi dostupných balíků
apt-get install mate-desktop-environment
#Nainstaluješ prostředí MATE
V čem se odlišuje?
* Některé poMATEné nástroje chybí, ale prakticky všechny jsou běžně dostupné v oficiálním debianím repozitáři (a jsou stále pro GTK2), není s nimi problém.
* V názvech všech aplikací. Protože se GNOME2 ujali Argentinci,názvy aplikací jsou poněkud pošpanělštěné, ale nebojte se, lokalizace zůstaly zachovány. Zde je jakási konverzní tabulka, jak se co jmenovalo a jak se co jmenuje teď, pro zajímavost i s výslovností:
evince → atril ([atri:l],řečnický pult)
nautilus → caja ([kacha], krabice)
file-roller → engrampa ([engrampa], sešívačka)
eog (Eye of GNOME) → eom (Eye of MATE)
metacity → marco ([marko], rámec)
alacarte → mozo ([mozo], těžko říct, jestli číšník nebo zabiják)
gcalctool → mate-calc
... a další místo gnome-* začínají na mate-*
Pokud si ale nechcete zvykat na jiné názvy, není problém si vytvořit k požadovaným aplikacím symlinky, například pro Nautilus (Caja) takto:
sudo ln -s /usr/bin/caja /usr/bin/nautilus
a třeba pro Metacity (Marco):
sudo ln -s /usr/bin/marco /usr/bin/metacity
Tatáž aplikace pak bude spustitelná jak pod starým názvem, tak i pod názvem novým, a to bez omezení (přepínače). Toto se ale nebude týkat jejich manuálových stránek.
Podmínkou ovšem je, abyste na disku neměli zároveň stejnojmenné aplikace z GNOME3.
Problémy, na něž jsem dosud přišel
... a které jsou dosti bezvýznamné
* U některých aplikací není pár řetězců přeložených, takže když na vás občas namísto češtiny/slovenštiny vybafne angličtina, nedivte se
* Některé aplikace nejsou zcela funkční, například aplet na panel cpufreq-applet- ten sice ukazuje aktuální frekvenci CPU, ale možnost manuální změny frekvence není možná
* Nefunguje mi klíčenka pro gksu(do)
A co když nemám Debiana?
Tento postup by měl fungovat prakticky na všech Debian-like distribucích, na nichž napevno zakotvilo GNOME3 nebo Unity.
Pár poznámek:
1) MATE (snad jen zatím) nemá vlastní přihlašovací obrazovku (u GNOME je to GDM). Osvědčilo se mi použít GDM3.
2) Zatím mi občas přijde nějaká ta aktualizace, takže se na MATE pracuje
Hodně štěstí při používání MATE!
«
Poslední změna: 10. 02. 2012, 05:53:22 od Roman Horník
»
IP zaznamenána
Pravidla tohoto fóra
-
Hledání v příspěvcích na fóru
Verze Debianu, řazeno sestupně podle stability: Stable → Testing → Unstable → Ubuntu
Debian Sid 32-bit,
Mate Desktop Environment
Registered user #462370
Roman Horník
Global Moderator
Aktivní uživatel
Ⲋⲣⲁⲙⲃⲟⲧ ⲔⲓⲒⲒⲉⲅ
Re:▶ GNOME2 na Testing/Unstable snadno a rychle
«
Odpověď #1 kdy:
28. 01. 2012, 17:09:24 »
Pro informaci: Název MATE pochází od slova "maté" (ne Mathé, jako ex-ředitel ČT
), tradičního jihoamerického nápoje z listů cesmíny paraguayské.
IP zaznamenána
Pravidla tohoto fóra
-
Verze Debianu, řazeno sestupně podle stability: Stable → Testing → Unstable → Ubuntu
Debian Sid 32-bit,
Mate Desktop Environment
Registered user #462370
Ota Trkola
Administrator
Aktivní uživatel
Jabber: otas.pe@jabbim.cz
«
Odpověď #2 kdy:
02. 02. 2012, 20:22:13 »
A co třeba
Cinnamon
? Ten jsi nezkoušel na Debian naroubovat? Ne že bych byl v těchto reinkarnacích nějak zainteresován (vyhovuje mi Gnome-shell), ale zajímalo by mne, zda to jde i na Debianu.
IP zaznamenána
Debian Sid 32bit Gnome
Debian Wheezy 32bit Gnome
Debian Squeeze 32bit Gnome
Návod na Businesscard install
Roman Horník
Global Moderator
Aktivní uživatel
Ⲋⲣⲁⲙⲃⲟⲧ ⲔⲓⲒⲒⲉⲅ
«
Odpověď #3 kdy:
02. 02. 2012, 20:33:52 »
Jéj, nejdřív tráva, pak zas skořice
Ne, nezkoušel jsem to, teď to vidím poprvý. Jak by ale řekl anglán, tohle není můj čaj.
No tak až budu mít chvilku, kouknu na to a pochlubím se, jak to dopadlo, jestli to šlo nainstalovat a tak. Ale o vzhledu, ergonomii ovládání a podobných věcech radši pomlčím, protože se mi to nelíbí, je to moc ubunťácký a na můj vkus až příliš moderní, nehledě na to, že nejsem zvyklej mít na ploše prázdno a ani si na to nechci zvykat, mám tam svůj bordel, ten nikomu bez boje nedám!
Ale jó, zkusím to, ale jestli tam budu mít navíc milión zbytečných knihoven, tak si mě nepřej!
«
Poslední změna: 02. 02. 2012, 20:43:10 od Roman Horník
»
IP zaznamenána
Pravidla tohoto fóra
-
Debian Sid 32-bit,
Mate Desktop Environment
Registered user #462370
Tisk
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Debian fórum
»
Tipy, triky, návody - pouze návody, nevkládat dotazy!
»
Správa, údržba a nastavení systému
»